Italiaanse kipstoof met foccacia

Eigenlijk twee losse gerechten/recepten, maar het combineert fantastisch.

Let op dat de foccacia lang duurt (rijzen, bakken), en dat je hem het liefst ovenvers serveert. De kipstoof kun je best een paar uur vantevoren maken en later opwarmen.

Foccacia:

  • 200 g kruimige aardappel (geschild gewicht)
  • 200 g semola di grano duro (griesmeel van harde tarwe, verkrijgbaar bij de Turk)
  • 200 g bloem
  • 10 g droge gist (handig, zakjes zijn 7 g.)
  • 10 g zout
  • 280 ml bruisend water op kamertemperatuur
  • 1 el olijfolie voor in het deeg
  • 2 el olijfolie (of meer naar smaak) voor op het deeg
  • een paar takjes rozemarijn
  • grof zeezout om de focaccia mee te bestrooien

Kook de aardappels en laat ze afkoelen als ze gaar zijn. Stamp ze fijn (of nog beter: door de pureeknijper!).

Los de gist op in een deel van het water en laat het papje een paar minuten staan.

Meng in een grote kom de gestampte aardappel met semola en bloem en maak er dan een kuiltje in. Doe het gistmengsel, de rest van het water en de olie in het kuiltje.
Strooi het zout langs de rand en kneed een paar minuten goed door.

Doe het deeg in een grote springvorm, en zet deze warm/tochvrij weg.Laat het deeg anderhalf uur rijzen.

Maak er met je vinger gaten in. Giet er olijfolie over en bestrooi de focaccia met verse rozemarijn.Strooi wat grof zeezout over de focaccia.

Bak de aardappelfocaccia gaar in ongeveer 25 minuten op 225 graden.

20160102_194021

Kipstoof:

Los onderdeel: balsamico-zilveruitjes:

  • Kook een, afgegoten, potje zilveruitjes in 150 ml (goedkope) balsamico-azijn en 2 eetlepels bruine basterdsuiker

De stoof:

  • olijfolie
  • een klont braadboter
  • kip: ongeveer een filet per persoon, in flinke brokken gesneden
  • 2 uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 200 gram mager gerookte spekjes
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon (of dus half bouillonblokje van kip met water)
  • 1 bakje (250 gram) kastanjechampignons
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn

Bak de gerookte spekjes knapperig in een wok- of braadpan. Haal de spekjes uit de pan en houdt het even apart in een bakje.

Verhit voor de kip een beetje braadboter en wat olijfolie in een wok- of braadpan en bestrooi met wat zout. Bak de kip mooi bruin.
Voeg de uien en de knoflook toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg de bloem toe, hussel een beetje door en bak nog heel even mee. Blus het af met de rode wijn.

Voeg de kippenbouillon, champignons en kruiden toe. Voeg het spek en een paar eetlepels balsamico uitjes toe en laat het geheel zachtjes aan de kook komen. Laat de stoofschotel op heel laag vuur ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.

Serveren met de foccacia en een los schepje balsamico-uitjes.

Persoonlijk hou ik erg van losse bakjes op een bord hiervoor: bakje/mini-pannetje met stoof, los schaaltje met uitjes en een punt brood erbij.

20160709_180153.jpg

 

De bronnen:

 

 

2 gedachtes over “Italiaanse kipstoof met foccacia

Plaats een reactie