Heerlijk vol met smaak. Als onderdeel van een rijsttafel, of misschien ook leuk als vulling voor iets.
- 3 kipfilets
- kippenbouillon (1 blokje)
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 2 grote tenen knoflook (geperst)
- 3 eetlepels azijn (ik gebruik witte wijnazijn)
- 4 eetlepels ketchup
- 9 eetlepels zoete ketjap (mijn voorkeur: die “merkloze” met de A erop van AH)
- 5 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel pindakaas
- 2 theelepels sambal (om kinderen en schoonfamilie te plezieren; mag ook 2 eetlepels zijn anders)
Kook de kipfilets in ongeveer 25 a 30 minuten helemaal gaar in de bouillon. Trek ze daarna met 2 vorken (of je vingers) helemaal in draadjes. Bewaar een “kopje” van de bouillon.
Bak de ui en knoflook rustig een paar minuten in olie, het moet niet bruin worden.
En bak vervolgens de kip een paar minuten mee.
Daarna alle andere ingredienten erbij, inclusief een flinke scheut bouillon (100 tot 200ml).
Nog even doorroeren en zodra het goed warm is, is het klaar om te serveren. Maar het is ook niet erg als het even staat te wachten en dan later weer opwarmen; dan trekt de smaak nog verder door.
Bron/inspiratie: een ingezonden brief van Jetty Meun naar het “recept van de dag” van de telegraaf op 17 augustus 2017. Lijkt dat die niet online staat, dus geen linkje…
Aanpassing: iets meer zuur, iets minder zoet, iets minder scherp…
Of op toast, met en beetje zelfgemaakt zuur (rond kerst 2019):
Een gedachte over “Indonesische pulled chicken”