Bitterballen in variaties

Over het maken van bitterballen verschillen de meningen “op het internet” flink. Dit is mijn (regelmatig geteste) versie.

En als ik ze toch maak – wat een rotklus eigenlijk – dan liever een bijzondere vulling dan standaard rundvlees.

Voor 15-18 flink formaat ballen (meer van Dobben, dan Makro-huismerk, zeg maar):

  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 4 dl vocht (melk of bouillon, afhankelijk van je smaakwens; of je lactose intolerante schoonzus)
  • 450 g vulling (vaste bestanddelen. vlees, kaas, groente, nootjes, etc). fijngesneden/gemalen
  • Ei, bloem, paneermeel

Pas met hele “natte” vulling op: tel dit gedeeltelijk bij vocht op. Prei is, na schade en schande, ongeveer 50% vocht.

En dan nu de vulling:

  • Saai maar klassiek: heel fijn gesneden rundvlees
  • Prei, oude kaas (“oude beemster” of “old amsterdam”), mosterd, geroosterde pijnboompitjes. (400 kaas, 100 prei en dus maar 3,5 dl vocht)
  • Brie, broccoli, cashewnoot (200 brie, 200 broccoli, 50 nootjes)

Bereiding

Maak een roux van boter, bloem en je vocht. Als deze stevig is, de vulling erdoor roeren. Daarna in een platte schaal, afgedekt, laten afkoelen (opstijven) in de koelkast gedurende minimaal een uur. (in onderstaande foto’s beetje ui meegebakken in de roux; oude kaas/prei/pijnboompit)

Bouw alvast je paneerstraat: bord bloem, bord losgeklopt ei (met scheutje water), bord paneermeel, en daarna een schaal voor de ballen die klaar zijn.

20151223_204001

Teken in je schaal een ruitjespatroon bovenop je plak met deeg, en snij daarna evengrote blokjes (3×5=15, 3×6=18…). Vorm met je handen een stevige bal van een blokje, gooi hem in de bloem en zorg dat hij egaal bedekt is. Daarna hetzelfde met ei en paneermeel. Je wilt geen gaten in paneerlaag, want dan loopt de bal leeg bij het frituren!

Leg ze voorzichtig in een bak. Zet deze bak weer minimaal een uur in de koelkast om op te stijven; invriezen kan ook, als je ze pas (dagen) later wilt eten.

Bij het frituren:

In zonnebloemolie van 180 graden, niet teveel tegelijk. Leg ze voorzichtig in een mandje en laat dit zakken in de hete olie. Uit de koelkast duurt het ongeveer 4 minuten, uit de vriezer ongeveer 5.

Pas op: te lang en ze ontploffen, te kort en de binnenkant is nog koud. Tip: doe er eerst eentje 4 of 5 minuten, en proef deze en stel daarna de tijd voor de rest bij.

Serveren geeft natuurlijk weer net zoveel opties als de vulling zelf. Mayonaise (zelf maken?), mosterd, een chutney of salsa van bijpassend soort… Keuzes te over!

DSC01392.JPG

Deze waren geserveerd met zelfgemaakte mayo met extra mosterd, en balsamico-zilveruitjes.

Plaats een reactie