Elzasser zuurkool

20141223_181509

Eigenlijk is dit gewoon een slimme truuk om veel vlees te eten, maar ondertussen wordt de zuurkool ook nog eens heel lekker.

Het recept is nog bijna hetzelfde als wat ik ooit heb ontfutseld aan Rien en Miek, in 2003. Op die fantastische zuurkoolavonden deden we vaak foie gras met uienchutney op geroosterd brood vooraf, terwijl de fijne geuren urenlang uit de keuken komen.

Benodigdheden:

Boter
1,5 kg verse zuurkool
1 ui
5 kruidnagelen
6 varkenskarbonades
2 ons ontbijtspek
3 geraspte zure appels
12 peperkorrels
12 jeneverbessen
pluk tijm
2 teen knoflook
2 laurierblad
1/3 fles witte wijn (wij doen meestal riesling)
1 bouillonblokje
rookworst
plakken rauwe ham

Een royale pan (liefst gietijzer) of vuurvaste schotel invetten. Hierop een laag ontbijtspek in plakjes langs de hele bodem en wand. Vervolgens de helft van de zuurkool (goed uitknijpen!). Hierop de ui waarin we de laurierbladen vaststeken met de kruidnagelen. De rest van de kruiden, verkruimeld bouillonblokje en de geraspte appels over de zuurkool verdelen. Het vlees op de zuurkool leggen. De rest van de zuurkool eroverheen spreiden en de schotel overgieten met de wijn. Afdekken met plakjes ontbijtspek. De pan goed afsluiten bv. met aluminiumfolie en 3 uur in een niet al te hete over (170) zetten. De worst apart gaar maken. De zuurkool serveren met plakken rauwe ham en de worst en met in schil gekookte aardappels of puree.

Serveren met een glas Gewurztraminer. Bij voorkeur van de goede vrienden van Schwach.

Plaats een reactie