Gratin dauphinoise

Heel lekker, en heel machtig…
Als je graag gezond eet, dan neem je gewoon een heel klein stukje in plaats van een bord vol!

  • 1,5 kilo aardappels, in dunne plakjes (beetje een vastkokende)
  • 300 gram geraspte Gruyère
  • 250 ml slagroom
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 2 takjes tijm
  • boter

Vet een (glazen) ovenschaal in met boter en vul met plakjes aardappel, dakpansgewijs.
Bovenop elke laag aardappel wat peper en zout strooien, en ruim kaas.

Breng in een pannetje de room aan de kook met de knoflook en tijm en laat het geheel 10 minuten staan. Haal de tijm eruit, en giet het mengsel over de aardappels.

Nu nog wat blokjes boter en de laatste kaas erop en dan 1,5 uur in een oven van 150 graden, tot de aardappels zacht zijn en het geheel goudbruin en borrelend uit de oven komt.

20160814_182206

Lekker bij stevige vleesgerechten, zoals een biefstuk.

NB: ik ben nog aan het experimenteren met een deel van de slagroom vervangen door Creme Fraiche, dan lijkt het nog iets meer op de ‘Double Cream’ uit het bron-recept.

Bron ongeveer: food.com

Plaats een reactie